Vi tar en titt på intradagsvolatiliteten

Det sägs att daytraderns bästa vän är volatilitet eller ”vola” som det även kallas i vår värld. Volatilitet är helt enkelt en beskrivning för hur mycket ett pris rör sig upp/ner under en period. Ju större range priset svänger inom ju mer potential finns det för att göra vinst. Jag tänkte ta en titt på hur intradagsvolatiliteten har sett ut i några av de mest handlade indexen.

All data kommer från Esignal och uträkningarna görs med hjälp av python/pandas. Formeln för att beräkna intradagsvolatiliteten är: ((High – Low) / Close). Klicka på bilderna för att få dem större.

Vi börjar att ta en titt på S&P500.

Oftast rör sig priset mellan 1 – 1.5% men under finanskrisen 2008-2009 ökade volatiliteten drastiskt och flera dagar rörde sig priset mellan 8-12% per dag. Många ny miljonärer föddes men förmodligen fler som blev fattiga. Notera att IT kraschen inte drabbade S&P500 nämnvärt.

Då tar vi en titt på tekniktunga Nasdaq istället.

Här kan vi snacka vola kring IT-bubblan. Jag var inte själv aktiv under denna tiden men har hört historier om alla som var miljonärer på kontot under ett kort tag för att sedan vara tillbaka på ruta ett några månader senare.

Som nämnts tidigare söker daytraders sig alltid till det mest volatila marknaderna och i Europa är det den tyska Dax’en  som gäller, på andra sidan Atlanten har det varit Russel de senaste åren. För att se om dessa är mer volatila än andra index har jag tagit data sedan 2002 och räknat ut det årliga medelvärdet för den dagliga volatiliteten och plotat dem mot varandra.

Nasdaq var galen 2002 men sedan 2008 har Russel varit överlägsen och på senare tid har Dax haft stora prissvängningar. Notera att vi nu haft fyra ganska lugna år, kanske är det lite action runt hörnet?