Tjäna pengar på att spara

Spara pengar

De flesta sparar för att bygga upp en trygg ekonomi långsiktigt. Man vill slippa oroa sig för oförutsedda kostnader eller kunna leva med guldkant på tillvaron när man går i pension. Frågan är hur man sparar pengar och samtidigt tjänar pengar?

Lär dig om sparande och investeringar

För att tjäna pengar på ditt kapital så krävs kunskap. Räntan på vanliga sparkonton med insättningsgaranti är så låg så att du går back efter inflation. För att du ska kunna tjäna pengar krävs sparräntor på över 3%. Det hittar du antingen via nischföretags sparkonton, fonder eller aktier. De flesta gillar sparkonton eftersom inte värdet stiger eller sjunker varje dag. Idag finns konton som ger upp emot 6,5% vilket är en bra sparränta.

Fundera på insättningsgaranti

Anledningen till att vissa aktörer kan erbjuda en högre sparränta beror på att deras konton inte omfattas av statlig insättningsgaranti. Om ett konto har garanti så betyder det att du har ett skydd upp till 950 000 kronor. Går företaget i konkurs så ersätter staten dig på dina pengar därunder. Det här behöver inte betyda att sparkonton utan garanti är dåliga. Allt hänger på hur företaget bakom sparkontot ser ut siffermässigt. Kolla därför på företagets soliditet och att omsättningen är stabil. Men det är riktigt att konton utan insättningsgaranti är mer riskfyllda, men de ger också bättre sparränta.

Spara långsiktigt

Bäst effekt på ditt sparande får du om du sparar långsiktigt. Om du återinvesterar räntan varje år så kommer dina pengar växa snabbare. Effekten kallas ränta på ränta och Albert Einstein har sagt att det är världens åttone underverk.

Exempel: Om du placerar 10.000 kronor på ett sparkonto som ger 5% i ränta så har du efter 10 år 16 289 kr. Du har alltså fått hela 6289 kr i avkastning. Men då måste man också komma ihåg att skatten på inkomst från kapital är 30%, vilket måste betalas på räntan varje år. Dessutom så minskar inflationen köpkraften på dina pengar, så man behöver dra ifrån 2% av värdet varje år.