The Quants – How a New Breed of Math Whizzes Conquered Wall Street and Nearly Destroyed It

Författare: Scott Patterson
Språk: Engelska
Förmat: Häftad
Sidor: 337
Utgivningsår: 2011
Förlag: Crown Business
ISBN: 9780307453389

Här har vi återigen en bok som som beskriver hur hedgeförvaltare och storbankernas tradingavdelningar fick finansmarknaden att skaka. Dock sticker denna bok ut ur mängden då Scott Patterson har förmågan att fängsla en i sina närgående personlighetsskildringar och boken sträckläses utan några som helst problem.

Vi får börja med att följa några olika collegekillar (för det är uteslutande män) på deras mörka tonårsrum där de sitter och letar efter matematiska formler för att kunna hitta felprisade optioner, arbitrage affärer och handlar för sina surt sparade pengar eller ärvda tillgångar. Dessa killar med namn som Ken Griffin grundaren av hedgfonden Citadel, vilket idag är en av världen tre största fonder eller Jim Simons som startade Renaissance, en sluten hedgefond som har avkastat 71.8% årligen (innan avgifter) sedan 1994 skulle senare vara delaktiga i en av vår tids största finansiella kraschar.

Boken är helt klart underhållande och jag tycker Patterson har fått komma nära inpå dessa personer som annars inte visar sig dagsljus. Dock delar jag inte åsikten om att ”The Quants” ska klandras och ser snarare datoriseringen av marknaden som ett lika naturligt steg som när handeln blev elektronisk.