Spara pengar med bästa sparräntan 2019

Bästa sparräntan 2019

Att spara pengar är nödvändigt för att man ska ha en buffert vid oförutsedda händelser som t.ex. ett dyrt tandläkarbesök, om något i hemmet eller bilen går sönder eller om man blir arbetslös en period. Sparpengar kan också användas för att ge en guldkant på tillvaron. Man slipper oroa sig för ekonomin, man har större frihet att välja ett jobb man trivs med trots att det kanske inte är extremt välbetalt. Man kan också gå ned i arbetstid för att ha mer tid och ork över till sig själv och eventuell familj.

Spara pengar med avkastning

I dagens ränteläge är det svårt att få någon vidare avkastning i form av ränta på ett sparkonto. Hos de flesta större banker ligger räntan på under 1 % även om man binder pengarna en längre tid. För att få högre avkastning på sina pengar behöver man investera på andra sätt, t.ex. på börsen i fonder eller aktier. Man kan också investera i fastigheter men denna marknad har varit instabil under de senare åren, både när det gäller egna villor och lägenheter samt byggbolagens bostadsprojekt. Aktiemarknaden är alltid riskfylld, även om man kan läsa på och minska risken något.

Spara pengar på bankkonto

För att pengarna ska vara trygga är nästan det enda sättet att spara dem på ett bankkonto. Dock minskar pengarnas värde med inflationen så det är viktigt att försöka hitta den bästa sparräntan när man väljer sparkonto. Det finns flera sätt att få högre ränta på sparkonton, bl.a. att jämföra, att binda pengarna, välja bort insättningsgaranti och att spara i privatlån.

Jämför räntor

Jämför räntor

Idag finns många banker och kreditinstitut att välja mellan och med hjälp av nätet går det snabbt att jämföra olika räntor hos olika aktörer. Det finns även jämförelsetjänster att använda för detta ändamål.

Binda pengarna

Om banken får låna ens pengar under en längre period, t.ex. ett antal månader eller år, belönas man oftast med högre ränta. Om det är lönsamt eller ej beror på hur räntan utvecklar sig generellt. Har man bundit sig till en hög ränta och reporäntan går ned så har man gjort en bra affär, men går räntan upp kan man riskera att sitta med pengarna låsta till en lägre ränta.

Alternativa sparkonton och låneinstitut

De flesta större banker och kreditinstitut har insättningsgaranti på kontot, d.v.s. om banken eller kreditinstitutet går i konkurs är man garanterad att ändå få tillbaka sina sparade pengar genom att staten garanterar ett belopp på upp till ca 900 000 kr. Det är tillåtet för aktörer att erbjuda sparkonton utan insättningsgaranti. Det innebär en större risk för spararen och man belönas då med högre ränta. Väljer man en stor, stabil aktör eller gärna flera, är risken för konkurs relativt liten och man kan få en högre ränta med enbart en liten riskhöjning. Det är viktigt att läsa på så att man känner till aktören man sparar hos och vilka risker man tar.

En annan variant av sparande som ger en högre ränta är s.k. peer-to-peer lending, d.v.s. att man via en förmedlare lånar ut pengar till privatpersoner. Även här saknas insättningsgaranti och man riskerar dessutom att privatpersonerna man lånar ut till inte kan betala tillbaka. Denna ”sparform” är dock uppbyggd så att man inte bara lånar till en enskild person utan investerar i en ”korg” av lån för att sänka risken. Även här gäller det att läsa på, men högre sparränta än hos de traditionella bankerna är möjlig.