Nya regler för snabblånsindustrin

Nya regler för snabblån

Snabblånsindustrin har genomgått stora ändringar från det att allt började med smslånen till det idag väldigt stora utbudet av alla möjliga låneformer. Snabblånsindustrin började med smslånen tidigt förra decenniet och har sedan dess genomgått en ändring efter den andra. Tidigare ansökte man om dessa lån via sms, och enbart sms. Dock så var detta primärt pga internet inte var lika utvecklat som det är idag. Mobiltelefoner hade inte internet som standard utan det var mest med SMS man kommunicerade när man inte talade i telefon.

Idag har varje telefonapparat internet. Även de få hemtelefoner som finns kvar har internet idag — något man inte hade kunnat tänka sig för bara några år sedan. I takt med detta har det blivit allt enklare att göra allt möjligt, inte minst att ansöka om lån och detta har lett till de stora ändringarna inom snabblånsindustrin och smslånebranschen.

Om man önskar att ansöka om ett snabblån idag så behöver man oftast inte skicka ett SMS utan det räcker att istället bara navigera sig in på långivarens hemsida och fylla i deras i e-formulär, skicka in den och därefter få lånet godkänt eller avslaget.

Snabblånsindustrin får nya regler 2018

Året 2018 tillkom nya lagar och regleringar för snabblån och smslån dock vilket har gjort att industrin tagit en stor smäll när det kommer till intäktskällan (räntorna primärt). Tidigare var det så att snabblån var oerhört förmånliga kortsiktigt, ex vid ett lån som man hoppades betala av på några månader eller veckor. Man kunde till och med hitta långivare som erbjöd sådana lån gratis. Smällen kom om man inte betalade i tid. Räntorna kunde skjuta i höjden och man kunde sluta upp i konkursläge om man inte kom undan fällan.

Dessa problem, som oftast inte infördes medvetet utav långivarna utan det låg i snabblånindustrins natur (snabba lån ansöks av impulsiva personer som inte planerar sin ekonomi så bra och kan hamna i konkurssituationer de inte räknat med), försöker regeringen lösa med olika regler och de nya reglerna som tillkom förra året är en del av detta initiativ.

Nu får långivare inte ta allt för höga räntor. Räntetaket förhindrar situationer där räntor skjuter i höjden. Istället behöver långivare nu hitta andra sätt att öka sina intäkter. Ett sätt är att höja de administrativa avgifterna, vilket har lett till att snabblån blivit mindre förmånliga och lite dyrare. Detta fungerar även som en barriär för impulsiva låntagare som ofta lånar för att snabblån är billiga, helt enkelt.

Samlingslån hjälper folk som sätter i skuldfällan

Om man trots allt hamnat i en situation där man har flera lån och är osäker på hur man ska betala av dem — exempelvis om man lånat från en långivare för att betala av en annan och dylikt — så har nya långivare nu börjat erbjuda så kallade samlingslån. Tanken bakom dessa lån är att långivaren betalar av låntagarens tidigare lån, erbjuder en bättre ränta i helhet och sedan låter låntagaren betala av bara ett lån hos den nya låntagaren. Detta har hjälp väldigt många undvika Kronofogden, ta sig ur lånefällan och till och med undvika konkurs. För den som känner att denna situation börjar närma sig för dem så kan man inte rekommendera ett samlingslån nog. En av de bästa sätten att undvika ett eventuellt låneproblem är att samla lån till låg ränta. Om du känner att detta kan bli en verklighet för dig snart så kolla upp det. Se till så att du undviker framtida problem!