Investera i fonder 2019—är det smart?

Investera i fonder

Tips kommer från vart håll nuförtiden och svårt är det att urskilja smarta tips mot osmarta tips.

Ska man investera i kryptovalutor? Ska man investera i en viss aktie? Var kan man göra pengar?

De eviga frågorna är väldigt svåra att besvara då den som verkligen har svaret på frågan inte så enkelt vill dela med sig utav denna utan de vill fortsätta göra det som funkar så gott de kan för att själva tjäna på idén.

I detta inlägg ska jag göra mitt bästa i att förklara om aktiefonder kan vara smarta att investera i 2019 eller inte samt mitt resonemang bakom slutsatsen.

Att investera i aktiefonder 2019—är det smart?

Frågar man mig så är det alltid smart att investera i fonder. Investeringar i fonder är inte bara smarta investeringar utan även säkra investeringar och en investering man inte behöver tänka allt för mycket på.

Fonder följer flera faktorer och inte endast en faktor. Till skillnad från vanliga aktier så hänger inte fondens kurs på bara en akties utveckling eller en lednings handlingar. Istället följer en fond en trend, eller flera aktier överlag, och gör samtliga aktier dåligt ifrån sig så går fonden ner—tvärtom gör samtliga bra ifrån sig så går fonden upp.

Därmed behöver man tänka lite större. Finns det någon bransch man verkligen tror på framöver? Eller tvärtom—finns det någon bransch man verkligen inte tror på framåt?

Tror man att ekonomin kommer att förbättras framöver eller tvärtom, kommer försämras?

Sådana frågor är betydligt enklare att besvara än frågor kring individuella bolag. Mindre bolag innebär färre beslutsfattare, vilket innebär att ens investering hänger på färre människor.

Att förutspå handlingarna av flera människor är således enklare än att förutspå handlingarna av färre människor, då en person kan välja att göra annat, medan en flock av människor inte så enkelt överraskar en. Istället är det marknadsbeteende som gäller här och dessa är enklare att förutspå.

Kommer centralbanken genomföra några ändringar eller kommer de att fortsätta på nuvarande spår? Utefter dessa beslut kan man förutspå en fonds utveckling och därmed också sin egna investerings utveckling.

Några tips för 2019

Mitt överlägset bästa tips för 2019 är att investera i index eller fonder som följer vissa trender.

Den ekonomiska utvecklingen i USA är något av ett under och USA växer 3 gånger så snabbt idag än tidigare väntat. När man talade om 1% GDP-ökning som dagens standard ser USA idag 3, till och med 4% GDP-ökning. Detta matchar länder som Kina och andra U-länder som sett en GDP-ökning om 7% var år medan resterande länder hade en betydligt lägre utveckling.

Att således investera i exempelvis S&P500 hade varit ett väldigt smart drag i år.

En alternativ rutt är att gå kort i fonder och index som går motsatt detta. Att gå kort kryptovalutor och dylika branscher som direkt gynnas av ekonomiska problem kan vara ett smart drag—då allt idag tecknar på att ekonomin i västvärlden kommer förbättras, istället för att försämras.

Dock så gäller de universala reglerna—att förutspå marknaden är oerhört svårt och man bör endast investera utefter ens egna känsla. Det finns ingen som objektivt kan förutspå framtiden, då priset annars hade ändrats enligt det. Istället bör man endast investera i det man själv tror på—och således blir man inte missnöjd om saker inte går ens väg. Istället lär man sig och kommer ihåg dessa nästa gång man väljer att investera.