En bra budget för din privatekonomi

Privatekonomi

Det är inte roligt att tänka på ekonomi och sparande, men ett nödvändigt ont i vardagen för att vara säker på att inte leva över sina tillgångar. När du dessutom sysslar med aktiehandel är det lätt att vilja köpa stora mängder för att snabbt få ett bra kapital. Det gäller att skapa egna regler och bromsklossar för att ekonomin inte ska spåra ut. Även om du vill leva gott under pensionsåldern ska det inte gå ut över nutiden.

Matbudget

En av de svåraste posterna att kontrollera är matbudgeten. Vi shoppar mat impulsivt och för bara några dagar åt gången. Du kan få betydligt mer kontroll om du lägger undan en summa pengar varje vecka för matinköp och skriver ett matschema. Bestäm redan på söndag vad ni ska äta under nästkommande vecka och inhandla allt på måndagen. Därefter få ni vänta, om mjölken tar slut på torsdag kan ni gott vänta till nästa vecka och justera inköpen för att kunna köpa mer mjölk än förra veckan.

Enligt Konsumentverket räknar man med att varje vuxen person bör ligga runt 2 400 kronor i månaden på mat. Se hur väl du själv står i relationen till den summan: behöver du skära ned på restaurangluncher eller kan du gott unna dig en utelunch i veckan?

Hobbys

Om du har specifika hobbys som kostar pengar ska dessa också planeras in i månadens budget. Det som inte går till mat och räkningar fördelas på olika poster varav en kan vara din hobby. Gillar du att spela online kan du använda tjänster som ​Svenska Casino​ för att hitta bra bonusar som ger dig mer spel för pengarna. Sätt också en maxgräns för hur mycket pengar du får spela för per månad.

Gillar du att pyssla ska det köpas in material, spelar du musik tillkommer det kostnader för underhåll av instrument och reservdelar. Försöka att räkna ut ett snitt vad du spenderar på din hobby per år och bedöm om kostnaden är försvarbar eller inte.

Sparandet

Det viktigaste är att du har ett sparande. När varmvattenberedaren går sönder vill du inte ta ett lån eller äta nudlar resten av månaden för att köpa ett ny. Det ska finnas en buffert du kan ta av för oförutsägbara kostnader. Ekonomer rekommenderar att du borde ha en årslön i sparande, då klarar du det mesta inklusive att gå arbetslös i några månader.

Det tar så klart ett tag att komma upp i sådant sparande och så fort du behöver låna pengar från kontot går du back i tidsplanen. Om du tjänar 25 000 kronor i månaden har du en årslön på 210 000 kronor efter skatt (30%). För att få ihop 210 000 kronor på fem år behöver du spara 3 500 kronor i månaden. Ett mer realistiskt sparande är att du och din partner tillsammans sparar till en årslön på fem år. Då är det inte lika svårt att avvara 3 500 kronor i månaden.